onsdag 8 januari 2014

nytt år.

ja nu var det några månader sen jag skrev sist. har inte varit inspirerad att skriva då det varit massa annat som tagit energi. ska försöka bättra mig och uppdatera oftare det här året. sist jag skrev har det hänt en del saker. jag var till läkaren i september och då upptäckte han att mitt kolesterolvärde var för högt. har nu fått en medicin som gjort att värdet var lägre i början av dec. 2013 men inte så lågt som det ska vara. läkaren och jag fyllde även i en ansökan om att jag ska få tandvård på högkostnadsskyddet pga mina funktionshinder och att en del av mina mediciner ger muntorrhet som orsakar karies. i oktober fick jag svar på den och nu har jag fri tandvård tom 7 maj i år då mitt frikort för sjukvård går ut. den 5 dec. så drog jag några tänder under narkos på dagkirurgen i sandviken. nu på fredag 10 januari ska jag till tandläkaren och göra tandavtryck så jag får nya tänder istället för dem de dragit ut. ska bli så underbart att kunna äta normalt igen eftersom de drog en del tänder i dec 2004 som bryggan de gjorde då inte passade. i nov 2013 så fick jag en rejäl hosta som inte ville ge med sig. åt cocilana etyfin hostmedicin i 7 dagar utan att det hjälpte. sen fick jag en dos kortisontabletter att äta i 5 dagar. prednisolon 5 mg, jag åt 5 st om dagen och hostan försvann lagom tills jag skulle till dagkirurgen. vid samma läkarbesök så kollade läkaren mitt blodtryck som var på tok för högt trots att jag äter blodtrycks medicin sen flera år tillbaka. hade ett tryck på 160/110. fick gå till distriktsköterskan 3 ggr med 1 veckas mellanrum och kolla trycket. vid sista besöket var det 145/97. då böt läkaren medicin och efter en vecka var trycket ovanligt lågt 120/70. men bättre med lågt än för högt tryck. läkaren ringde samma dag och hade sett att jag inte blivit kallad på hälsokontroll på flera år som jag skulle blivit varje år eftersom jag äter så mycket mediciner pga min värk och andra besvär i kroppen. nu ska jag bli kallad för provtagning och en fullständig undersökning hos läkaren i slutet av februari. jag har även börjat med 5:2 dieten för att gå ner 5 kg till min idealvikt på 55 kg. jag har följt denna diet sen i mitten av nov 2013 och har gått ner ca 1,2 kg. gjort uppehåll över jul och nyår så startade igen igår. annars har det inte hänt så mycket. var barnvakt åt mitt äldsta barnbarn 7 - 8 dec 2013 då hans föräldrar var på 50 års kalas i eskilstuna.jag bodde där och det gick bra. han blir 2 år nu i slutet av februari så man behöver inte lyfta honom mer än i och ur spjälsängen.

vi firade julafton med våra 2 barn med sambos och barn den 23 dec hemma hos äldsta dottern. de firade med oss julafton 2012 så de firade med sina sambos släkt nu. de gör så vartannat år. blir mest rättvist så. resten av julhelgen var maken och jag hemma och tog det lugnt. han var tomte åt äldsta barnbarnet hos svärsonens mormor och morfar på julafton. på juldagen var jag hos äldsta barnbarnet när hans föräldrar var på mellandags rea. har alltid kunnat sitta i soffan och kolla på TV när han lekt själv. nu tog han mig i handen till sitt rum och pekade på golvet och sa bestämt sitt som om jag var en hund. skulle bara vara sällskap när han lekte med sina julklappar. gick jag in i vardagsrummet så kom han och hämtade mig. lilla tokungen.

på nyårs afton skulle vi allihopa äta hos äldsta dottern och spela bingolotto. tyvärr så kom inte yngsta dottern med familj men vi hade trevligt ändå. åt 3 rätters mat och vi åkte hem strax efter kl 22. gick en vända med Devin och sen tittade vi på TV och kollade fyrverkeriet utanför. tur att man har en hund som inte är skotträdd. nu orkar jag inte skriva mer då mina axlar börjar säga ifrån. men här kommer några kort sen i julas och nyårsafton.

ha det bra och var rädda om varandra.
kram.